Fnat Resistens

Har du gentagne gange foretaget behandlinger med permetrhin (nix creme) og det har ikke virket –  eller du er i tvivl om det har virket?
Se herunder hvad forskellige forsøg konkluderer omkring fnat resistens.

Fnat resistents er et voksende tema. Der kan læses mange steder, at folk rapportere, at deres behandling med nix creme slår fejl.  Men hvad siger videnskaben egenligt? Og hvis ikke der er Fnat Resistens, hvorfor virker behandlingen så ikke?
 • Et Studie fra 2010 i Australien påviser, at fnatmiderne er mobile og lever længere efter, de har været udsat for permethrin og ivermectin.
 • Et andet studie fra Australien i 2000, påviste, at behandlingen af permetrhin havde den langsomste effekt af behandlingsmetoderne – nogle mider var stadig i live 22 timer efter konstant udsættelse for permetrhin, men resistent blev ikke påvist. I modsætning var alle mider slået ihjel efter 3 timers udsættelse til tea tree oil eller ivermectin. Alternative behandlinger kan være en god ide, at komplementere sine behandlinger med. Læs mere om de bedste alternative behandlinger af fnat her.
 • Der har dog også været andre studier, der påviser, at permetrhin er mest effektive behandling. I år 2000, opnåede en forskningshold 100% behandlingsrate med permetrhin, og i 2012 nåede et andet studie en succesrate på 94,2%
 • Iforhold til de nuværende studier, er det meget usansynligt,at fnat mider har resistents til begge behandlinger – permetrhin og ivermectin. I tilfælde hvor begge behandlinger er brugt, er der sandsynligvis tale om behandlingsfejl
 • Flere og flere rapportere, at nix behandlingen slår fejl. Det bør måske ikke udelukkes, at der kan være fnat resistens. Men det er altså endnu ikke påvist videnskabeligt.

Hvis ikke der er resistens til Nix Creme - hvorfor virker min behandling så ikke?

Permethrin (Nix creme) ser ud til, ikke, at være nær så virksomt som tidligere. Det kan øge sandsynligheden for behandlingsfejl.

De mest gængse behandlingsfejl er:

 •  Utilstrækkelig Nix Creme.
  Har du ikke brugt nok Nix creme, eller smurt din krop tilstrækkeligt ind, kan behandlingen måske ikke have virket tilstrækkeligt.
  Tag dine forbehold inden behandling. Klip dine negle og barber hår af ved udsatte områder (under arme, kønsregionen) så nix cremen kan virke mest effektivt. Herudover bør du være særlig opmærksom på områder med folder i huden (eksempelvis: haser, albuer, håndled), få smurt disse godt ind.

 • Forkert anvendelse.
  Har du vasket hænder eller taget bad kort efter anvendelsen af Nix creme eksempelvis? Har du isåfald ikke gensmurt de udsatte områder tilstrækkeligt igen, er der risiko for behandlingen ikke har virket.

 • Gensmitte fra personer
  Er nogen i din omgangskreds eller i din bolig smittet med fnat også? Det kan være en kilde til gensmitte.

 • Gensmitte fra sengelinned, møbler eller lign.
  Husk, at have en fast og grundig rengøringsrutine. Det kan ske, at du bliver gensmittet fra steder du har opholdt dig inden behandling.

Overvej andre behandlingsmetoder

Stromectol (Ivermectin) – Tabletter.

Din læge kan nu ordinere stromectol (Ivermectin) som behandling mod fnat. Dette er en tablet behandling med det virksomme middel ivermectin, der ophober sig i huden. Det kan være en rigtig god løsning hvis du allerede har forsøgt dig med Nix creme gentagene gange uden held.

En kombineret behandling med disse to prædikanter. Nix creme på kroppen og stromectol som tablet , var blandt andet, hvordan forfatteren til artiklen, blev fri af fnat.

Alternative behandlingsmetode

Alternative behandlingsmetoder har faktisk påvist rigtig høj effekt imod behandlingen af scabies. Dog er det sparsomt med studier der har undersøgt behandlingseffekten heraf. Læs mere om dine muligheder med alternative behandlingsmetoder her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.