Fnat Symptomer

Fnat er en yderst smitsom hudinfektion, som skyldes at man er inficeret med fnatmiden (scabies). Denne smitsomme infektion ses med oftere hyppighed end tidligere, hvor opfattelsen var, at man kun kunne blive smittet hvis man var meget tæt, f.eks. ligger under samme dyne. Faktum er dog, at fnat hurtigt kan brede sig i tætte miljøer som for eksempel børnehaver eller efterskoler.

Fnatmiden er udbredt og findes over det meste af verden. Den lever i huden på mange dyrearter samt mennesker, hvor den ernærer sig af hudens hornlag, altså det yderste lag af huden. Fnatmiden er cirka 0,2-0,4 mm og kan normalt ikke ses med det blotte øje.

Man bliver smittet med fnat når en befrugtet fnatmide hun kommer i kontakt med huden, dette kan eksempelvis være ved direkte kontakt med en anden smittet person, eller hvis man kommer i kontakt med en genstand som har været berørt af en smittet person, der har afsat en levende befrugtet fnatmide.

Det tager ofte et par uger efter at man er blevet smittet med fnat, før man oplever de første fnat symptomer. De fleste personer opdager først at de er blevet smittet, på grund af de symptomer og gener der følger med fnatmiderne. Personer der tidligere har været inficeret med fnat, oplever ofte at symptomerne udvikler sig hurtigere.

Hvad er de Første tegn på Fnat?

Der kan være flere forskellige fnat symptomer. Du behøves ikke, at lide af alle på en gang. Har du f.eks. en pludseligt generende kløe som det eneste, kan det være meget sandsynligt, at du har fnat. Dette er ofte et af de første tegn på fnat. Se om du har et eller flere af disse symptomer. Hvis du har dette, bør du kontakte din læge for yderligere vejledning omkring behandlingen af fnat.

1 Du har en pludselige og generende kløe især om natten

Mange personer der er smittet med fnat oplever en generende kløe. Denne kløe optræder ofte om natten, og kan gøre det svært, at sove. Typisk forekommer kløen også mere intenst efter et varmt bad.  Kløen kan ligeledes hyppigt opstå i varmere dele af kroppen, såsom skridtet, under armene, i knæhaserne – kløen kan dog forekomme de fleste steder på kroppen. Oplever du denne kløe om natten? Så er det et meget fremtrædende tegn på fnat. Du bør derfor kontakte din læge og læse mere omkring behandling af fnat.

Denne kløe er et resultat af at fnatmiden gnaver sig ned i huden, helst hvor huden er tynd eller rynket. En kønsmoden og befrugtet hun fnatmide lægger 2-3 æg om dagen, hvor den efterfølgende gnaver sig et par millimeter fremad under hudens overflade. Det er fnatmidens afføring og æg som stimulerer immunforsvaret til at gå til angreb, hvilket forårsager en intens og generende kløe

2 Du har små røde prikker og/eller små blærer.

Fnatmidens æg klækker i løbet af 3-10 dage, hvorefter ungerne gnaver sig op til hudens overflade og er klar til parring. Herefter gennemgår fnatmidehunnerne den same cyklus som moderen, enten på den samme værtsperson eller ved at de tilfældigt bliver overført til en ny og egnet værtsperson. Denne konstante bevægelse af fnatmider der gnaver i huden resulterer ofte i røde prikker og små blærer. Dette kaldes også fnat gange.
Disse ses små fnat gange og røde prikker ses typisk et eller flere af disse steder:

3 Fnat Udslæt

Selve udslættet består af små bid, nældefeber, ujævnheder under huden eller kan blot ligne uren hud. Undertiden kan man også se fnatmidernes gnavede gange på huden, i det at de kan fremstå som små hævede eller misfarvede linjer.

4 Hudirritation

En af de første symptomer på at man kan være smittet med fnat er simpel hudirritation. I starten forbinder mange dog ikke deres hudirritation med en fnatinfektion, da hudirritation kan være forårsaget af mange ting. Hvis hudirritationen er det eneste symptom du har, kan det være svære, at vide om du fnat. Men har du hudirritation, samtidig med et af de ovenstående symptomer, er det overvejende sandsynligt, at du har fnat.

Billigste steder at købe permethrin creme

Billeder af Fnat udslæt

Fnat udslæt på håndleddet

Udslæt og kløe er ofte et tegn på, at du har fnat. Fnat udslættet forekommer ofte på håndled, armen, lår, skridtet, navlen eller andre ofte varme steder.

Fnat gang

Små gule og væskefyldte fnatgange, kan også forekomme.

Fnat gang håndled

Små fnat gange, ofte med væske, kan være et stærkt tegn på fnat. Det er dog ikke ved alle, at disse forekommer. Disse gange kan ofte ses på håndleddet og imellem fingrene, men kan forekomme andre steder på kroppen også.

Fnat imellem fingrene

Røde prikker, blærer og små gange imellem fingrene, er et hyppigt tegn på fnat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.